Label

Free WEBSite For You

Visit this site.

Senin, 30 Januari 2012

kumpulan Ajian-Jampe-Rajah-mantra-jangjawokan sunda

Sampurasun,
Pun Sapun

salam silih asih-asah-asuh-silihwangi..................
salam saUDARA ,dengan ini saya ingin berbagi wawanginya warisan titinggal Karuhun dalam melestarikan Budaya NYA,semoga ada yg bermanfaat bagi saUDARA smua....

jangjawokan


Pangubar ku cai  :
Bismillah.. Sudyana sudyani nyireun keun Cai pancar BANYU PANCAWAH WALUYA.. Banyu panawuh wuwur keun luyuh waras waluya.. Suwanah sudyana na cai tuwuh mawuh kersa ning Gusti Asih.. Waras waluya wadag sumaya kersa ning Gusti Nu Agung...

 REK NYEUPAH :
Seureuh seuri
Pinang nanggeng
Apuna galugaet angen
Gambirna pamuket angen
Bakona galuge sari
Coh nyay, parupat nyay, loeko lenyay
Cucunduking aing taruk harendong
Cucunduking aing taruk paku hurang
Keuna asihan awaking
Asihan si leuget teureup

 
Jampe Nyimpen Beas
Mangga Nyi Pohaci
Nyimas Alame Nyimas Mulang
Geura ngalih ka gedong manik ratna inten
Abdi ngiringan

Ashadu sahadat panata, panetep Agama
Iku kang jumeneng Roh idopi
Kang ana teleking ati
Kang ana lojering Allah
Kang ana madep maring Allah
Iku wuju salamaet ing dunya
Salamet ing akherat

Asahadu anla ila haileloh
Wa ashadu anna Muhammaddarrasolullah
Abdi seja babakti kanu sakti, agung tapa
Nyanggakeun sangu putih sapulukan
Kukus kuning purba herang
Tuduh kang seseda tuhu
Datang ka sang seda herang
Tepi ka kang seda sakti
Nu sakti neda kasakten
Neda deugdeugan tanjeuran

Contoh-contoh Jampe-Rajah-mantra sunda :
 
 Ajian



Ieu elmu katimbunan

Badan kuat teu karasa

Duk sakumpul asa kapuk

Duk sarempang asa kapas

Ampulna hampangna
 Ku pangaresa Alloh sorangan.


 Ajian



Les peteng nu peteng

les leungit tandana peteng

Nini Hanatik leutik

asup kana ruas leutik
 awaking Si Raga Ruas


 Asihan



Asihan aing si burung pundung

Maung pundung datang amum

Badak galak datang depa

Oray laki datang numpi

Burung pundung burung cidra kukarunya
 Malik welas malik asih ka awaking



Asihan

Asihan sabeulit bumi

Asihan salinlang buana

Brag asih da di asih

Nu asih lungguh na biwir

Nu haat lungguh na soca

Roh tuk-truk tuh badan si anu (....)

Mang kawelas, mang ka asih

Raat asih ka badan awaking.

Asihan

Nu cunduk bayu si anu

nu datang atma si eta,

reujeung satineung jeung aing

mangka datang jeung ragana

mangka cunduk jeung bayuna

mangka baraya jeung satineung

mangka tunggal atmana

iya rasa nira iya rasa nisun

saking purbaning pangeran
 asih na asih ka awaking


 Asihan



Nu bogoh paboro-boro

nu hayang paheula-heula

nu beuki pagiling-giling

ne banyu pagulung-gulung

ne atma paheula –heula

mangka reujeung satineung

da tungkul geusan jeung sukma

mangka lebur ucus rumangga bayahna

mangka rug-rug sagalana

mangka asih ka awaking

da urang reujeung satineung

da urang reujeung sa bayu

daurang reujeung sarasa
 iya iku asihan sang uleut jati


 Asihan



Ka Indung anu ngandung

Ka Rama anu ngayuga

Ka Indung nu teu ngandung

Ka Rama anu teu ngayuga

kadulur opat kalima pancer

Pang nepikeun ieu hate

Ka Indung na anu ngandung

Ka Rama na anu ngayuga

Ka Indung na nu teu ngandung

Ka Rama na anu teu ngayuga

Kadulur na opat kalima pancer

Kalawan kanu ngurus ngaluis hirup jeung huripna... (sianu) .......
 Pamugi sing ............


 Asihan



Tunjuk curuk masing rincuk

di tunjuk kadua mangkuk

di ondang sangkala datang

basa sia........geus di tungtun

sukma sia..........geus di bawa

beunang sia ........ku aing

teu wedi paseuri-seuri

teu weudeu padeuleu-deuleu

tepung tingal mendak layan

amprok jonghok mendak jodo
 aing.........geura tuturkeun.


 Jampe



Bismillaahirrohmaanirrohiim

Niat ingsun neda tapa

Ka nabi ka para wali ka Alloh ka Rosullulloh

Niat ingsun puasa

Ing dina poe kawasa

Turun Kabul
 Bul Kabul paneja ingsun.


 Jampe mencerahkan pikiran



Allahuma hujud bungbang

Nu hurung dina jajantung

Nu ruhay dina kalilipa

Remet meteng dina angen

Bray padang ….. Alllah.

Pangmukakeun kareremet nu aya didiri kula

Bray padang,

Brya caang,

Caangna salalawasna
 Lawasna Saumur kula


 Jampe



Bismillaahirrohmaanirrohiim

Sri Wilayang wiyat guna mulih guna
 Sira mati yamati ya mati ya


 Jampe Menta Lauk (minta ikan)



Aki Batara Gangga nu ti girang

Aki Batara Ginggi nu ti hilir

aing ménta ingon-ingon
 geura top


 Jampe Unggah



Ashadu sahadat bumi

Ma ayu malebetan

Bumi rangsak tanpa werat

Lan tatapakan ing Muhammad
 Birahmatika ya arohmana rohomin


 Jampe Turun



Allohuma ibu bumi

Medal tapak tatapakan

Turun wawayanging ing Muhamad
 Birahmatika ya arohma rohimin.


 Jampe Ngisikan (mencuci beras)



Mangga Nyimas Alene Nyimas Maulene

Geura siram dibanyu mu’min

Di Talaga Kalkaosar

Abdi ngiringan

Nyi Pohaci Budugul Wulung

Ulang jail babawaan kaula
 Heug



Nyi Pohaci Barengan Jati

Ulah jail kaniaya

Ka Nyi Pohaci Sukma Jati
 heug


 Jampe Nyimpen Beas (menyimpan beras)



Mangga Nyi Pohaci

Nyimas Alame Nyimas Mulane

Geura ngalih ka gedong manik ratna inten
 Abdi ngiringan



Ashadu sahadat panata, panetep gama

Iku kang jumeneng lohelapi

Kang ana teleking ati

Kang ana lojering Allah

Kang ana madep maring Allah

Iku wuju salamaet ing dunya
 Salamet ing akherat



Asahadu anla ila haileloh

Wa ashadu anna Muhammaddarrasolullah

Abdi seja babakti kanu sakti, agung tapa

Nyanggakeun sangu putih sapulukan

Kukus kuning purba herang

Tuduh kang seseda tuhu

Datang ka sang seda herang

Tepi ka kang seda sakti

Nu sakti neda kasakten
 Neda deugdeugan tanjeuran



Jangjawokan

Seureuh seuri

Pinang nanggeng

Apuna galugaet angen

Gambirna pamuket angen

Bakona galuge sari

Coh nyay, parupat nyay, loeko lenyay

Cucunduking aing taruk harendong

Cucunduking aing taruk paku hurang

Keuna asihan awaking
 Asihan si leuget teureup


 Jangjawokan (Sirep)



Sirep hyung sirep maung

Sirep buta reuwah-euwah

Cau hujung tutulisan

Musuh-musuh ulah tunduk

Musuh keyang ulah datang

Ku ngaliwatna kawula macan anu keur leumpang
 Mantak gek lepo siah musuh handapeun aing


 Jangjawokan (Sirep)



Nini kaserangan bima

Aki kaserangan bima

Metuna si ganda muka

Ngadiukan kadigulan

Ngadi cahya sarangenge

Batuk aing sada gugur

Sora aing sada gelap

Bayu sere bayu sera

Bayu kaseraban aing

Sia tungkul aing tanggah
 Sia kasirep ku aing.


 Jangjawokan



Nu ngariung jiga lutung

Nu ngarendeng jiga monyet

Nya aing mandaha !

Maung pundung datang turu

Badak galak datang depa

Galudra di tengah imah
 Kakeureut kasieup ku pohaci awaking.


 Jangjawokan



Curuk aing curuk angkuh

Bisa ngangkuh putra ratu

……

mangka reret soreang
 soreang ka badan awaking


 Rajah



Neda agung nya paralun

Ka batara ka batari

Ka batara neda suka

Ka batari neda widi

Agungna ka nu kawasa
 Mugi di jarring ku gusti



Karuhun mangka ngariung

Nini aki jadi saksi

Uteuk tongo walang togo

Sakabeh taluk ka kuring

Kabeh pada nyaraksian
 Kana ucap kuring tadi.


 Rajah



Bismillaahirrohmaanirrohiim

Nini Raja Puhara Aki Raja Puhara

ulah idi ka pepelakan aing

maring pare maring sipat sajeneng

kalawan ingsun sasipat

kalawan ingsun maojud maring datulloh

maring sipat beas

sajeneng kalawan isun

maojud maring datulloh

Sri asih ka bangsa tunggal kagungan

Sri suci mulya badan

sampurna tunggal iman

Ambu pancering iman

Bapa tangkaling iman

gagang aing gagang iman

salupih aing dadi lansip
 dadi sasip dadi lancip


 Singlar



Curulung cai ti manggung

Barabat ti awing-awang

Cai tiis tanpa bisi

Mun deuk nyatru ka si itu

Mun deuk hala ka si eta
 Anaking palias teuing.


 Singlar



Ong gambang-gambung

teluh katimpuh buta kasinglar

wong sira pada suminggah

ya wisésa

ya aing patapan masdaru

patapan daruni

ratu neluh buta ajur

Si Lumbak Si Atong

Si Ngudak Si Cocolongok

Si Kapulaga sira liman jeneng

ingsun Sutera Mangaya

luwas waluya walaidun desit

cundek kalacalu sipat nabi

Sipat iman iya Rosululloh.
 Keun urang teundeun di handeuleum sieum geusan sampeureun, cag urang tunda di hanjuang siang geusan alaeun paragi nyokot ningalkeun waktu payun.........

 
Nu ngariung jiga lutung
Nu ngarendeng jiga monyet
Nya aing mandahna
…………..
kakeureut ka sieup ku pohaci awaking

Atau :
Curuk aing curuk angkuh
Bisa ngangkuh putra ratu
……
mangka reret soreang
soreang ka badan awaking
.......
Rahayu
=CAG=

Bahan Bacaan : 
1.    - Sastra Lagu – Mencari Hubungan Larak dan Lirik, Wahyu Wibisana dalam, Buku Lima Abad Sastra Sunda, Geger Sunten – Juni 2000
2.    - Kebudayaan Sunda, Edi S. Ekadjati, Pustaka Jaya – 1995
3.    - Prabu Siliwangi, Moh. Amir Sutaarga – 1966.
4.            - Keterangan almarhum Bapak Nunung Setiya – Ciwidey Bandung

1 komentar: